Home English News Covid-19: 11 hari berturut-turut tiada kematian direkodkan

Covid-19: 11 hari berturut-turut tiada kematian direkodkan

540
0
SHARE
Ad

KUALA LUMPUR — Kes jangkitan COVID-19 di negara ini terus menunjukkan perkembangan baik, dengan tiada kematian direkodkan selama 11 hari berturut-turut sejak 15 Jun.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, ini menjadikan jumlah kumulatif kematian pandemik itu kekal sebanyak 121 kes atau bersamaan 1.41 peratus, daripada jumlah keseluruhan kes.

“Bagi kes jangkitan baharu COVID-19 dalam negara pula masih kekal satu digit, iaitu empat kes dilaporkan menjadikan jumlah kumulatif kes keseluruhan penularan wabak itu sebanyak 8,600 kes.

#TamilSchoolmychoice

“Daripada kes baharu dilaporkan, tiga kes import mendapat jangkitan di luar negara, semuanya melibatkan warga Malaysia. Satu kes penularan di dalam negara juga merupakan warga tempatan, iaitu kes saringan ‘Severe Acute Respiratory Infection’ (SARI) di Hospital Enche’ Besar Hajjah Khalsom, Johor,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Jelasnya tiada penularan dalam negara dalam kalangan bukan warganegara dikesan dan sehingga kini, sebanyak dua kes positif COVID-19 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU). Tiada kes memerlukan bantuan pernafasan.